NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate: At particular place weather keeps changing as time passes. And also the weather in different regions of the world are different. With the help of NCERT solutions of Class 7 chapter 7 Weather Climate Adaptation of Animals to Climate, students will get a basic idea of weather at different parts of the globe and how animals adapt in a particular climate.

Latest :  Trouble with homework? Post your queries of Maths and Science with step-by-step solutions instantly. Ask Mr AL

By going through NCERT solutions for Class 7 Science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate, a better understanding of the concepts studied in the chapter is possible. How the weather differs from polar to equator region, what are the types of animals living in the polar and equator region, how animals survive in different climates? How average temperature, rainfall and humidity of a region are calculated? These questions can be answered after going through the NCERT Class 7 Science chapter 7.

Physics: Learn Learn Sources Of Energy In Simple Terms 11 min read Mar 05, 2022 Read More Check Out The Top Career Options In Science 11 min read Mar 05, 2022 Read More

There are 12 questions explained in the NCERT solutions for Class 7 Science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate. For middle school students, a tool like NCERT Solutions helps extremely in their studies. Students are recommended to go through NCERT Solutions for Class 7 to score high marks in their examination.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate:

1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer:

The elements that determine the weather of a place are :

1.Temperature

2. Humidity

3. Rainfall

4. Water level

5. air pressure

6. Wind speed

2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer:

The maximum temperature is likely to occur in the afternoon during the day while the minimum temperature likely to occur in the morning during the day.

3. Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer:

(i) The average weather taken over a long time is called climate .

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be dry and hot.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are desert and pole.

4 (a). Indicate the type of climate of the following areas:

Jammu and Kashmir: ____________________

Answer:

(a) Jammu and Kashmir: Moderate temperature and wet in summers and rainy, and wet and cold throughout winter.

4 (b). Indicate the type of climate of the following areas:

Kerala: __________________________

Answer:

(b) Kerala: Wet and hot (Coastal region)

4 (c). Indicate the type of climate of the following area:

Rajasthan: ____________________

Answer:

(c) Rajasthan: Hot and dry(desert region)

4. Indicate the type of climate of the following area:

(d) North-east India: _____________________________________

Answer:

(d) North-east India: Hot and wet.

5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer:

Weather changes frequently.

6. Following are some of the characteristics of animals :

(i) Diets heavy on fruits (ii) White fur

(iii) Need to migrate (iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet (vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws (viii) Bright colours

(ix) Strong tails (x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer:

(i) Diets heavy on fruits: Tropical rainforests

(ii) White fur: polar regions

(iii) Need to migrate: Both

(iv) Loud voice: Both

(v) Sticky pads on feet: polar regions

(vi) A layer of fat under skin: polar regions

(vii) Wide and large paws: polar regions

(viii) Bright colours: Tropical rainforests

(ix) Strong tails: Tropical rainforests

(x) Long and large beak: Tropical rainforests

7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer:

The tropical rainforest has a large population of animals because of rain, warmth and a wide variety of plants.

8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer:

Animals need a particular environment to survive. All the animals have a different and certain environment which suits them to survive.

Example: A polar bear leaves in cold and snowy regions because they have a thick and fat layer of skin which protects them from cold. They cannot survive in the desert area. Similarly, camel leaves in the desert region, they cannot survive in cold regions.

Thus, animals of a certain kind live in particular climatic conditions.


8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

9. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer:

The elephant living in the tropical rainforest adapt itself in the following ways:

1. They use their trunk to pick food and to sense smell.

2. Its tusks are modified teeth which help them to tear bark of trees to eat.

3. Large ears help them to listen to sounds and get aware of the danger. Ears also help them to keep them cool in the hot and humid climate of the forest.

10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions

(ii) deserts

(iii) oceans

(iv) tropical rainforests

Answer:

A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in tropical rain forests.

Thus,option (iv) is correct.

11. Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer:

The features adapt polar bears to live in extremely cold climate are white fur, fat below the skin, a keen sense of smell.

Thus, option (i) is correct.

12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer:

Tropical region hot and humid.

Thus, option (i) is correct.

Weather, Climate, and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Science Chapter 7-Topics

  • Weather
  • Climate
  • Climate and Adaptation
  • (i) The polar regions
  • (ii) The tropical rainforest

Chapterwise NCERT Solutions of Class 7 Science

Chapter 1Nutrition in Plants
Chapter 2Nutrition in Animals
Chapter 3Fibre to Fabric
Chapter 4Heat
Chapter 5Acids, Bases and Salts
Chapter 6Physical and Chemical Changes
Chapter 7Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
Chapter 8Winds, storms, and cyclones
Chapter 9Soil
Chapter 10Respiration in Organisms
Chapter 11Transportation in Animals and Plants
Chapter 12Reproduction in Plants
Chapter 13Motion and Time
Chapter 14Electric Current and its Effects
Chapter 15Light
Chapter 16Water: A Precious Resource
Chapter 17Forests: Our Lifeline
Chapter 18Wastewater Story


Use The 5 Year Question Paper Analysis To Prep IOQJS, Score Well 14 min read Mar 24, 2022 Read More Concepts Of Physics: What Is Free-Fall And What Factors Affect It? Read Here 5 min read Mar 05, 2022 Read More

NCERT Solutions for Class 7 Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths
NCERT Solutions for Class 7 Science

Benefits of NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate:

  • Homework is an easy task with the NCERT solutions for Class 7 Science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate in hand.
  • Similar type questions in the NCERT exercise are expected in the class exams. This is where the NCERT solutions for Class 7 Science chapter 7 Weather Climate Adaptation of Animals to Climate is important.
  • You can score well in the exam with the help of these NCERT solutions of Class 7 Science chapter 7 Weather Climate Adaptation of Animals to Climate