NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil: In this chapter, you will study that soil is one of the most important natural resources. It provides anchorage to the plants and plays an important role to hold them in one place and also supplies water and nutrients. You also know that it is the home of many living organisms. I

Latest :  Trouble with homework? Post your queries of Maths and Science with step-by-step solutions instantly. Ask Mr AL

n the NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil, you will get questions based on the different types of soil, its composition, and its importance.In NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil, you will learn that soil is very essential for agriculture because it provides food, clothing, and shelter for all. You must have experience the earthy fragrance of soil after the first rain after long, is always refreshing. As you know, the weathering of rocks produces small particles of various materials like sand and clay. Inside the chapter you will learn that the relative amount of sand and clay depends upon the rock from which the particles were formed, that is the parent rock.

NEET Biology: Learn About Microbes In Six Steps 4 min read Mar 05, 2022 Read More Physics: Learn Learn Sources Of Energy In Simple Terms 11 min read Mar 05, 2022 Read More

In NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil, you will get questions based on the soil profile and their properties. If you need help in finding NCERT solutions of book to any other class, then don't worry NCERT Solutions will help you out. Students are recommended to go through NCERT Solutions for Class 7 to score high marks in their examination.

After going through this chapter, you must be able to get the NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil of these questions which are mentioned below, as these questions are from the Science book of NCERT.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil: Solved Exercise Questions:

Tick the most suitable answer in question

Q1. In addition to the rock particles, the soil contains
(i) air and water
(ii) water and plants
(iii) minerals, organic matter, air, and water
(iv) water, air, and plants

Answer:

In addition to the rock particles, the soil contains (iii) minerals, organic matter, air and water.

The uppermost layer of soil is rich in humus and minerals. The humus makes the soil fertile and provides nutrients to growing plants.

Tick the most suitable answer in question 2.

Q2. The water holding capacity is the highest in
(i) sandy soil
(ii) clayey soil
(iii) loamy soil
(iv) mixture of sand and loam

Answer:

(ii) Clayey soil

The particles in clayey soil are very fine and are packed together tightly. This provides high water retention capacity. Thus, clayey soil has the highest water holding capacity.

Q3. Match the items in Column I with those in Column II :

Column I Column II
(i) A home for living organisms (a) Large particles
(ii) Upper layer of the soil (b) All kinds of soil
(iii) Sandy soil (c) Dark in colour
(iv) Middle layer of the soil (d) Small particles and packed tight
(v) Clayey soil (e) Lesser amount of humus

Answer:

Column I Column II
A home for living organisms (b) All kinds of soil
Upper layer of the soil (c) Dark in colour
Sandy soil (a) Large particles
Middle layer of the soil (e) Lesser amount of humus
Clayey soil (d) Small particles and packed tight

Q4. Explain how soil is formed.

Answer:

The breaking down of rocks by the action of wind, water and climate is known as weathering. Soil is formed by the process of weathering.

The type of rock decides the nature of soil formed and the type of vegetation that grows in it.

Q5. How is clayey soil useful for crops?

Answer:

Clayey soil is very useful for crops for the following reasons:

(i) It has the highest water retaining capacity.

(ii) It is very fertile because of humus present in it.

This makes it suitable for growing cereals like wheat, gram and paddy.

Q6. List the differences between clayey soil and sandy soil.

Answer:

Differences between clayey soil and sandy soil are:

Clayey soil Sandy soil
Contains finer particles Contains larger particles
Particles are tightly packed Particles are loosely packed
It is fertile It is not fertile
High water retention capacity Low water retention capacity
Lowest percolation rate of water Highest percolation rate of water

Q7. Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Answer:

The various layers of soil are:

A- horizon or topsoil : Soft, porous and can retain more water.

B- horizon or middle layer: Harder and more compact.

C- horizon or third layer: Made up of small lumps of rocks with cracks and crevices.

Bedrock: Hard and difficult to dig.

Q8. Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation. She observed that it took 40 min for 200 mL of water to percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation.

Answer:

Given,

Time taken to percolate =

Amount of water =

We know,

Rate of percolation =

Therefore, percolation rate of water =

Q9. Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Answer:

The ways to prevent soil pollution are:

(i) Recycling of non-biodegradable wastes.

(ii) Limiting the use of pesticides and insecticides.

(iii) Making dumping grounds of non-biodegradable wastes far away from fertile land.

The removal of land surface by water, wind or ice is known as erosion. The ways to prevent soil erosion are:

(i) Afforestation or planting of trees.

(ii) Reduce cutting down of trees or deforestation.

(iii) Using step farming in hilly regions

Q10. Solve the following crossword puzzle with the clues given:

Across
2. Plantation prevents it.
5. Use should be banned to avoid soil pollution.
6. Type of soil used for making pottery.
7. Living organism in the soil.

Down
1. In desert soil erosion occurs through.
3. Clay and loam are suitable for cereals like.
4. This type of soil can hold very little water.
5. Collective name for layers of soil.

Answer:

Across:

2. EROSION

5. POLYTHENE

6. CLAY

7. EARTHWORM

Down:

1. WIND

3. WHEAT

4. SANDY

5. PROFILE

Soil Class 7 Science Chapter 9-Topics

  • Soil Teeming With Life
  • Soil Profile
  • Soil Types
  • Properties of Soil
  • Percolation Rate of Water in Soil
  • Moisture in Soil
  • Absorption of Water by Soil
  • Soil and Crops

More About NCERT Solution Class 7 Science

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

Check Out The Top Career Options In Science 11 min read Mar 05, 2022 Read More What Sort Of Meals Make A Balanced Diet For Your Child? Read Here 7 min read Mar 05, 2022 Read More

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-Wise

Chapter 1Nutrition in Plants
Chapter 2Nutrition in Animals
Chapter 3Fibre to Fabric
Chapter 4Heat
Chapter 5Acids, Bases and Salts
Chapter 6Physical and Chemical Changes
Chapter 7Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
Chapter 8Winds, storms and cyclones
Chapter 9Soil
Chapter 10Respiration in Organisms
Chapter 11Transportation in Animals and Plants
Chapter 12Reproduction in Plants
Chapter 13Motion and Time
Chapter 14Electric Current and its Effects
Chapter 15Light
Chapter 16Water: A Precious Resource
Chapter 17Forests: Our Lifeline
Chapter 18Wastewater Story


NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths
NCERT Solutions for Class 7 Science

The Benefits of NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil :

  • NCERT Solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • NCERT solutions for Class 7 Science chapter 9 Soil will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.