NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects Of Electric Current

NCERT solutions for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current: Often your parents ask you not to touch dysfunctional electrical appliances with wet hands. Or while turning on or off electrical appliances, they ask you to wear slippers. All these precautions are taken just to avoid the effects of electric current. In CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current, you will get to learn what is the electric current, how electricity can be used in chemical reactions, what are the applications of the chemical effect of current etc. NCERT solutions help students to understand the chapter well. Having solutions of NCERT for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current ready in hand will be beneficial for exam preparation. Try yourself to do the exercise questions before taking the help of NCERT solutions for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current.

Latest :  Trouble with homework? Post your queries of Maths and Science with step-by-step solutions instantly. Ask Mr AL

NCERT solutions for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current: Solved Exercise Questions

Q1. Fill in the blanks.

(a) Most liquids that conduct electricity are solutions of _____________ ,__________and ______________.
(b) The passage of an electric current through a solution causes ______________ effects.
(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the_______ terminal of the battery.
(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called_____________ .

Answer:

(a) Most liquids that conduct electricity are solutions of acids , bases and salts .
(b) The passage of an electric current through a solution causes chemical effects.
(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the negative terminal of the battery.
(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called electroplating .

Q2. When the free ends of a tester are dipped into a solution, the magnetic needle shows deflection. Can you explain the reason?

Answer:

The magnetic needle shows deflection and therefore current must be flowing through the circuit. The circuit is complete and therefore the solution is electrically conducting due to the presence of charged particles called ions.

Q3 . Name three liquids, which when tested in the manner shown in Fig.14.9, may cause the magnetic needle to deflect.


Answer:

Three liquids which may cause the magnetic needle to deflect when tested in the manner shown in Fig 14.9 are lemon juice, salt solution and vinegar.

Q4. The bulb does not glow in the setup shown in Fig.14.10. List the possible reasons. Explain your answer.

Answer:

The bulb might not glow due to the following reasons:

(a) The liquid might not be a conductor of electricity.

(b) The current might be very weak and not sufficient enough to light the bulb, this could happen due to the battery not being charged or because of the circuit being poorly conducting.

Q5. A tester is used to check the conduction of electricity through two liquids, labelled A and B. It is found that the bulb of the tester glows brightly for liquid A while it glows very dimly for liquid B. You would conclude that

(i) liquid A is a better conductor than liquid B.
(ii) liquid B is a better conductor than liquid A.
(iii) both liquids are equally conducting.
(iv) conducting properties of liquid cannot be compared in this manner.

Answer:

(i) liquid A is a better conductor than liquid B.

The brightness of the bulb depends on the current flowing through it which in turn depends on the conductivity of the liquid. Since the brightness of the bulb is more in case of liquid A we conclude liquid A is a better conductor than liquid B.

Q6. Does pure water conduct electricity? If not, what can we do to make it conducting?

Answer:

No, pure water does not conduct electricity because of the absence of charged particles known as ions which facilitate conduction of electricity. To make it conducting we can add salt, acid or base to the water.

Q7. In case of a fire, before the firemen use the water hoses, they shut off the main electrical supply for the area. Explain why they do this.

Answer:

As we know water is a conductor of electricity, the poured water may come in contact with some electrical appliance or electrical cable causing the current to reach the firemen and harm them. Thus to avoid this the main electrical supply for the area is shut down before the firemen use the water hoses.

Q8. A child staying in a coastal region test the drinking water and also the seawater with his tester. He finds that the compass needle deflects more in the case of seawater. Can you explain the reason?

Answer:

Seawater is salty and as we know salt imparts the property of electrical conduction to water, it will be more conducting than drinking water which has a lesser amount of dissolved salt than seawater. Due to higher electrical conductivity, the deflection of the needle is more in the case of seawater.

Q9. Is it safe for the electrician to carry out electrical repairs outdoors during heavy downpour? Explain.

Answer:

No, it is not safe for the electrician to carry out electrical repairs outdoors during a heavy downpour as rainwater contains dissolved salts which makes rainwater a good conductor of electricity and due to this the electrician might get an electric shock while working outdoors during a heavy downpour.

Q10. Paheli had heard that rainwater is as good as distilled water. So she collected some rainwater in a clean glass tumbler and tested it using a tester. To her surprise, she found that the compass needle showed deflection. What could be the reasons?

Answer:

The reason behind the needle showing deflection in case of rainwater is the fact that rainwater has dissolved salts in it which makes it a good conductor of electricity whereas distilled water is completely devoid of any salts and does not conduct electricity.

Q11. Prepare a list of objects around you that are electroplated.

Answer:

List of objects which are electroplated around us:

(i) Gold is electroplated on ornaments.

(ii) Zinc is electroplated on pipes and machinery.

(iii) Chromium is electroplated on parts of vehicles.

(iv) Tin is used to coat metal containers for food.

Q12. The process that you saw in Activity 14.7 is used for purification of copper. A thin plate of pure copper and a thick rod of impure copper are used as electrodes. Copper from impure rod is sought to be transferred to the thin copper plate. Which electrode should be attached to the positive terminal of the battery and why?

Answer:

Copper ions carry a positive charge and would be attracted towards the negative terminal. Since we want to transfer copper from the thick impure copper rod to the thin copper strip, the thick copper rod should be connected to the positive terminal of the battery and consequently the thin copper strip to the negative terminal of the battery.

Chemical Effects of Electric Current Class 8 NCERT Science: Topics

14.1 Do Liquids Conduct Electricity?

Check Here For An Easy Way To Master The Periodic Table 7 min read Mar 05, 2022 Read More How Should You Tackle Class 12 Chemistry For JEE Main Or NEET? 5 Useful Tips Here 8 min read Mar 05, 2022 Read More

14.2 Chemical Effects of Electric Current

14.3 Electroplating

NCERT Solutions For Class 8 Science- Chapter-wise

Chapter 1 Crop Production and Management
Chapter 2 Friend and Foe In Microorganisms
Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
Chapter 4 Materials Metals and Non Metals
Chapter 5 Coal and Petroleum
Chapter 6 Combustion and Flame
Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
Chapter 8 Cell Structure and Functions
Chapter 9 Reproduction in Animals
Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
Chapter 11 Force and Pressure
Chapter 12 Friction
Chapter 13 Sound
Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
Chapter 15 Some Natural Phenomena
Chapter 16 Light
Chapter 17 Stars and the Solar System
Chapter 18 Pollution of Air and Water

NCERT Solutions For Class 8: Subject-Wise

  • NCERT Solutions for Class 8 Maths
  • NCERT Solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical effects of electric current - Points to remember:

Some of the important points that you will learn with the help of NCERT solutions for class 8 science chapter 14 chemical effects of electric current are as follows:

NEET Biology: Learn About Microbes In Six Steps 4 min read Mar 05, 2022 Read More Resources NCERT, Exemplar, CBSE Previous year Solutions for Maths & Science

- Concept-oriented detailed solutions for NCERT (Class 6 to 12), Exemplar (Class 9 to 12) & CBSE Previous 5 year (Class 10 and 12)

- For Maths and Science

Access Now

  • Liquids that can conduct electricity. For example tap water, salt solutions, acid solution, base solution, etc. This is due to the presence of minerals in the liquid. In distilled water minerals are absent, so it does not allow passage of current
  • When we pass electricity through a chemical solution certain reactions take place. These reactions are collectively called the chemical effects of electric current.
  • Chemical effects of electric current are used for various applications. E.g electroplating.
  • Electroplating is the deposition of a layer of desired metal onto another material via electricity.